جراحی تغییر رنگ چشم شاید یکی از عملهای جذاب و پرطرفدار در بحث زیبایی صورت باشد. افرادی که دچار اختلالات بینایی و ضعف بینایی هستند برای بهتر دیدن محیط اطرافشان از عینکهای طبی استفاده میکنند.
البته در حال حاضر استفاده از لنز طبی تماسی یکی از بهترین روشهای جایگزینی عینک طبی است که دیگر مشکلات عینک را هم ندارد و برای کاربر راحت تر است.
اما در این بین افرادی هستند که میخواهند علاوه بر رفع مشکلات بیناییشان، برای همیشه چشمهای رنگی داشته باشند بدون اینکه رنگ آن تغییر کند و یا اینکه بخواهند هر روز صبح لنز چشمیتماسی بگذارند و شب آن را از چشم خود خارج کنند.
در این مقاله قصد داریم درباره جراحی تغییر رنگ چشمیا کاشت لنز طبی رنگی دائمیدر چشم صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
آیا عملی به اسم جراحی تغییر رنگ چشم وجود دارد؟
تغییر دائمیرنگ چشم با استفاده از روش عمل جراحی کاشت لنز طبی رنگی یا کاشت عنبیهروشی است که خیلی سر و صدا به پا کرده است و مورد بحث قرار گرفته است.
این روش در درجه اول برای درمان آسیبهای چشمیو مشکلات ژنتیکی چشمیمانند کلوبوماکه در آن بخشی از عنبیه از بین رفته است و یا آنریدیاکه به طور کل عنبیه از بین رفته است، طراحی شده و به عنوان یکی از عملهای زیبایی و اهداف آرایشی و زیبایی بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
آیا عمل ایمپلنت عنبیه یا ککاشت لنز طبی رنگی انجام میشود؟
کاشت عنبیه برای کسانی که همیشه رویای چشم رنگی را در سر داشتند یک روش محقق شده است که آنها را به آرزوی خود میرساند.
با انجام این عمل رنگ چشم افراد برای همیشه تغییر میکند و به رنگ چشم دلخواه خود میرسند.
جراحی تغییر رنگ چشم به وسیله ایمپلنت عنبیهبدین شکل است که بایستی یک سیلیکون رنگی تاشو زیست محیطی را در شکاف ایجاد شده روی قرنیه قرار دهند.
بعد از آنکه این لایه سیلیکونی وارد چشم شد، ایمپلنت باز شده و سر جای خود تنظیم میشود که برای این کار بیمار مورد بی حسی موضعی قرار میگیرد.
اما روش بسیار پر ریسک و شاید غیر قابل جبران است که بیمار باید تمامیعوارض و جوانب آن را در نظر بگیرد و خود را برای مواجهه با هر مشکلی آماده سازد.
جراحی ایمپلنت عنبیه چه عوارضی دارد؟
خطراتی که ممکن است از طریق عمل کاشت لنز طبی رنگی دائمیبرای بیمار به وجود آید از طرف آکادمیچشم پزشکی آمریکا بیان میگردد.
این مرکز اذعان میدارد تا به حال تمامیعملهای جراحی تغییر رنگ چشم با مشکل گزارش شده است و برداشتن کاشت ایمپلنت عوارض بیشتری به همراه دارد.
همانطور که گفتیم عمل جراحی تغییر رنگ چشم یک روش بسیار پر ریسکی است که ممکن است عوارض جبران ناپذیری به همراه داشته باشد که این عوارض احتمالی شامل موارد زیر میباشد:
- ابتلا به آب مروارید
- صدمه رسیدن به قرنیه چشم
- از دست دان همیشگی بینایی
- ابتلا به بیماری گلوکوم یا آب سیاه
- یوئیت (محلی که التهاب باعث تاری دید، درد و قرمزی میشود)
تا به حال این عمل در کشورهایی مثل مکزیک، آمریکای مرکزی، هند و آفریقا انجام شده است ولی به علت عوارضی که از سوی عمل شدگان به ثبت رسیده حواشی زیادی در پی داشته است.
در حال حاضر برای تغییر رنگ چشم چه کارهایی قابل انجام است؟
به طور کل روشهایی که غیر تهاجمیباشند نسبت به عملهای جراحی بهتر هستند و بیشتر پزشکان و حتی خود بیماران آن را ترجیح میدهند به خصوص آنکه این روش در خصوص عضو حساسی مانند چشم میباشد.
یک شرکت پزشکی تحت عنوان لاگونا بیچ در شهر کالیفرنیا آمریکا اقدام به تغییر دائمیرنگ چشم به روش غیر تهاجمیکرده است .
چگونه میتوان با استفاده از لیزر رنگ چشم را تغییر داد؟
در این روش علیرغم جراحی کاشت لنز طبی رنگی دائمی، توسط لیزر برای از بین بردن رنگ دانههای تیرهای که روی چشمها قهوهای وجود دارد استفاده میشود و آن را تبدیل به رنگ آبی میکنند.
البته این روش هم خالی از اشکال نیست و بسیاری از پزشکان این روش را کاملا پر ریسک و با عوارض جیران ناپذیری مثل آسیب جدی چشمیو حساسیت شدید به نور و … میپندارند.
عمل جراحی تغییر رنگ چشم استروما چیست و چگونه انجام میشود؟
یکی دیگر از روشهای پر سر وصدا برای تغییر دائمیرنگ چشم از رنگ قهوهای به آبی روش استروما است.
در این روش که در سال ۲۰۰۹ توسط دانشمندی به نام گرگ هومر ، شرکت پزشکی استروما را بنا نمود ابداع شد که این تکنیک هنوز به تکامل نرسیده است و در دسترس عموم نمیباشد و در حال حاضر مورد بررسی و ارزیابی آزمایشهای بالینی میباشد.
در روش استروما با استفاده از لیزر، رنگ دانهها را از لایه بافت در هم آمیخته موجود در عنبیه که به آن استروما گفته میشود جدا میکنند و رنگ قهوهای تبدیل به رنگ آبی میشود.
جراحی IOL به چه صورت انجام میشود؟
IOL ایمپلنت لنز مصنوعیبه داخل چشم است و در آن لنز داخل چشم قرار میگیرد و جایگزین لنز طبیعی میشود که در طول عمل جراحی برداشته میشود و اغلب برای درمان اختلالات و بیماریهای چشمیمثل آب مروارید، دور بینیو نزدیک بینیاز آن بهره مند میشوند.
جنس عدسکهایی که داخل چشم است معمولا از جنس پلاستیک هستند و از دو گیره چسبنده برخوردار است و درون محفظهی چشم به راحتی جای میگیرد.
اغلب لنزهای داخل چشمیکه در حال حاضر از آن استفاده میکنند تک کانونی میباشد. یعنی فقط برای تمرکز دید نزدیک یا دور کاربرد دارد.
چرا از جراحی IOL استفاده میشود و کاربرد دارد؟
زمانی که عدسی طبیعی چشم دچار مشکل و یا آسیب شود، به میزان زیادی از تواناییهای آن کاسته میشود. برای اینکه این توانایی بینایی و قدرت تمرکز از دست رفته را بازگردانند به طور معمول از سه روش استفاده میشود:
- استفاده ازعینک که قطر آنها معمولا برای این افراد بیشتر است.
- استفاده از لنز طبی سخت و نرم
- عمل جراحی iol دائمیداخل چشم
آیا رنگ چشم عوض میشود؟
زمانی که نوزاد متولد میشود رنگ چشمهای او روشن است اما به مرور تغییر رنگ داده و پس از مدتی رنگ آن برای همیشه تثبیت میشود که این رنگ بسته به ژنتیک و شرایط آب و هوایی و… به رنگ آبی، سبز، فهوه ای، طوسی و… تغییر میکند.
اما در بزرگسالان، افراد به راههای گوناگونی برای تغییر رنگ چشمهای خود متوسل میشوند. برخی به استفاده از لنز رنگی تماسی بسنده میکنند اما برخی دیگر به سراغ اقدامات فراتری میروند.
به طور مثال یک روشی که باعث تغییر رنگ دائمیرنگ چشم میشود و بسیار هم جنجالی بوده است، استفاده از عنبیه مصنوعی است که بیشتر بازیگران مطرح و مشهور به سراغ آن رفته اند.
در این روش رنگ چشم فرد در عرض چند دقیقه برای همیشه تغییر پیدا میکند اما مورد تایید بسیاری از پزشکان نمیباشد و بر اساس نظر آنها این روش یک روش بسیار آسیب زا میباشد.
آیا در ایران عمل تغییر رنگ چشم انجام میشود؟
عمل جراحی تغییر رنگ چشم توسط کاشت لنز طبی رنگی دائمییک روش نوین و تقریبا جدید است که از حواشی و بحثهای زیادی برخوردار است.
تا به امروز به طور کامل این روش جراحی تغییر رنگ چشم مورد ارزیابی قرار نگرفته است و هیچ سندی دال بر اینکه این روش یک روش امن و موثر است وجود ندارد.
علاوه بر این تا کنون این روش مورد بررسی سازمانهای نظارتی در ایالات متحده وآزمایشهای بالینی قرار نگرفته است.
به همین خاطر فعلن این عمل در ایران انجام نمیشود و بیمارانی که اصرار به لنجام این عمل دارند بایستی به خارج از کشور سفر کنند.
کدام یک از روشهای تغییر رنگ چشم بهتر است؟
همانطور که گفتیم چندین راه برای تغییر رنگ چشم دائمیوجود دارد اما با عوارض ذکر شده همراه است. آیا واقعن ارزش دارد سلامت و و ریسک بینایی را به جان بخریم تا رنگ چشمهایمان به طور دائم تغییر دهیم؟
به دلیل اینکه این روشها هنوز تکامل نیافته و مورد ارزیابی و بررسی آزمایشهای بالینی قرار نگرفته و پزشکان زیادی آن را مورد انتقاد قرار داده اند هرگز انجام این عملها توصیه نمیشود.
برای اینکه هم به سلامت چشمیدست یابید و هم رنگ چشمهای دلخواه تان را داشته باشید توصیه میکنیم از لنز چشم رنگی و یا لنز طبی رنگی استفاده نمایید.
این لنزها علاوه بر اینکه میدان دید بسیار خوبی به شما میدهد، یک روش ایمن و موثر برای دستیابی به رنگ چشم دلخواه تان میباشد.
البته برای سلامت چشمهای خود بایستی مراقبتهای لازم جهت نگهداری و شستشوی آنها را با دقت انجام دهید و به توصیههای مشاورین ما عمل کنید.
افرادی که میخواهند به طور دائم از لنز چشم تماسی استفاده نمایند به این نکات توجه نمایند:
- بهتر است در مواقع آلودگی هوا از لنز استفاده نکنید
- هرگز با لنز چشم نخوابید
- در زمان سرما خوردگی از گذاشتن لنز پرهیز کنید
- حد اکثر روزانه بین ۸ تا ۱۰ ساعت از لنز چشمیاستفاده شود.
- به بهداشت جالنزی توجه شود
- برای شستشو لنز فقط از مایع لنز استفاده شود
- هرگز برای شستشو لنز از آب شیرشهری، آب جوشیده، سرم شستشو و … استفاده نکنید.
- هر شب مایع لنز داخل جالنزی خود را تعویض نمایید و لنزها را با محلول لنز بشویید
- از محلول شستشو لنز معتبر مثل اپتی فری ، یونیورسال و آل کلین استفاده شود.
- اگر دچار خشکی چشم هستید، زمانی که لنز داخل چشمتان است از قطره اویزور کامفورت استفاده نمایید.
- اگر چشمان ضعیفی دارید و به طور مداوم از لنز چشم استفاده مینمایید ، هر از چند گاهی از عینک طبی استفاده کنید.
- حتی الامکان از لنزهایی که از متریال سیلیکونهایدروژل هستند خریداری نمایید.
- در هنگام خرید لنز چشم به عواملی مثل میزان اکسیژن رسانی و درصد آب آن توجه نمایید.
منبع: سایت ایران لنز
اپتومتریست: سحر قاسمی